Aluevaalit 2025
Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.
Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025. Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue ja ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle.
Aluevaaleissa valitaan aluevaltuusto hyvinvointialueille
Aluevaaleissa valitaan valtuutetut aluevaltuustoon, joka vastaa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.
Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen päätösvaltaa. Valtuusto päätöksillään joko hyväksyy tai hylkää aluehallituksen esitykset. Aluevaltuuston tehtävänä on vastata myös siitä, että asukkailla on käytössään monipuoliset osallistumisen mahdollisuudet. Aluevaltuusto päättää viime kädessä siitä, että hyvinvointialueella otetaan käyttöön parhaat ja vaikuttavimmat toimintatavat, jotka ovat eduksi koko hyvinvointialueen kannalta.
Asetu ehdolle
Aluevaalien ehdokkaiksi tarvitaan maakunnan eri puolilta sosiaali- ja terveysalan asioita tuntevia ja niistä kiinnostuneita sekä erilaisissa elämäntilanteissa olevia eri ikäisiä ihmisiä, jotka ovat osaavia, tunnettuja ja yhteistyökykyisiä ja joilla on mahdollisuus kerätä ääniä yli puolue- ja kuntarajojen.
Lue lisää ehdokkuudesta Oikeusministeriön vaalit.fi-verkkopalvelusta ja asetu ehdolle.
Lue lisää vaalikelpoisuudesta vaalit.fi/vaalikelpoisuus-ja-ehdokasasettelu-aluevaaleissa-2025 -sivulta.
Vuoden 2025 aluevaalien aikataulu
Vaalipäivä sunnuntai 13.4.2025
Ennakkoäänestys Suomessa 2.–8.4.2025
Ennakkoäänestys ulkomailla 2.–5.4.2025
Äänestä aluevaaleissa
Vaaleissa pääsemme eteläkarjalaisina äänestämään ja vaikuttamaan siihen, ketkä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä päättävät.
Äänestystapa
Aluevaaleissa äänestetään violetilla lipulla. Etelä-Karjalan asukkaat äänestävät aluevaaleissa Etelä-Karjalassa ehdolle lähteneitä henkilöitä. Valinnat tehdään maakunnan sisältä suhteelliseen vaalitapaan perustuvassa ääntenlaskennassa aivan kuten eduskuntavaaleissakin. Kuntakohtaisia paikkoja ei vaaleissa ole, vaan valinnat tehdään koko maakunnan äänet huomioiden.
Suhteellinen vaalitapa aluevaaleissa tarkoittaa sitä, että jos puolue saa noin 20 % vaaleissa annetuista äänistä, se saa myös noin 20 % jaettavina olevista paikoista.
Lue lisää: vaalit.fi/alue-ja-kuntavaalit