• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more

Nuorisovaltuusto

Mikä on nuorisovaltuusto? Mitä sen tehtäviin kuuluu? Miten voin nuorena vaikuttaa itse? Miten pääsen halutessani mukaan?
Sivulla on tietoa myös esimerkiksi koulujen tarpeisiin.

Niin mikä?

Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda nuorten ääntä hyvinvointialueen päätöksentekoon ja palveluiden kehittämiseen sekä edustaa alueensa nuoria. Nuorisovaltuuston edistää myös erilaisia nuorten osallistumisen mahdollisuuksia ja kuulluksi tulemista.

Nuorisovaltuusto on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Nuorisovaltuusto toimii nuorten äänenä kaikessa hyvinvointialueen päätöksenteossa, joka vaikuttaa nuoriin nyt ja tulevaisuudessa.  

Miksi nuorisovaltuuston toiminta on tärkeää?

Nuorisovaltuusto voi ottaa kantaa, valvoa nuorten etua, nostaa esiin epäkohtia parannusehdotuksineen,  tehdä ehdotuksia hyvinvointialueen hallitukselle sekä antaa lausuntoja pyydettäessä oman harkintansa  mukaan. Nuorisovaltuusto osallistuu hyvinvointialueen tulevaisuuden suunnitteluun.  

Nuorisovaltuuston tehtävänä on koota alueen nuorten näkemyksiä mahdollisimman laajasti ja tuoda niitä mukaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kehittämistyöhön sekä päätöksenteon tueksi. Yhteistyössä  muiden nuorten vaikuttajaryhmien ja kuntien nuorisotoimien kanssa nuorisovaltuuston tehtävä on  kannustaa nuoria osallistumaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ja maakunnan kehittämiseen sekä  kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista.

Millaista nuorisovaltuuston toiminta on Etelä-Karjalan hyvinvointialueella?

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston toimintaedellytyksistä vastaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus nuorisovaltuuston oman toimintasäännön mukaisesti. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto voi tehdä yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa sekä ottaa kantaa muiden organisaatioiden hallinnon alla oleviin asioihin oman toimintasuunnitelman ja kiinnostuksen mukaisesti.

Jaa miksi minä lähtisin mukaan?

Jos haluat vaikuttaa Etelä-Karjalassa nuorille ja esimerkiksi heidän perheilleen tarjottaviin palveluihin kuten kouluterveydenhuoltoon ja mielen hyvinvoinnin palveluihin, kannattaa lähteä mukaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. 

No miten sinne pääsee? Miten se nuorisovaltuusto valitaan?

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto koostuu 13–18-vuotiaista nuorista. Nuorisovaltuustoon kuuluu 18 jäsentä, jotka tulevat kuntien nuorisovaltuustoista tai vastaavista nuorten vaikuttajaryhmistä  siten, että jokaisesta valitaan 2 jäsentä. Varajäseniä ei ole.  

Kuntien nuorisovaltuustojen tai vastaavien nuorten vaikuttajaryhmien esitykset jäsenistä tuodaan  aluehallitukselle päätettäväksi.  Lisäksi nuorisovaltuusto voi pyytää muita asiantuntijajäseniä hyvinvointialueen palveluista.

Etelä-Karjalassa nuorisovaltuuston toimikausi on kaksi vuotta.

Liittyykö tähänkin jotenkin lait?

Jokaisella 21 hyvinvointialueella pitää olla hyvinvointialuelain 32. pykälän mukaisesti nuorisovaltuusto nuorten vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Ja näitä nuorisovaltuustoja kutsutaan myös alueellisiksi nuorisovaltuustoiksi. Alueellinen nuorisovaltuusto toimii ja vaikuttaa pääosin samoin tavoin kuin kunnan nuorisovaltuusto.

(Mikäs se hyvinvointialue nyt sitten olikaan?)

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton julkaisemalta videolta kuulet lisää siitä, mikä ihme on hyvinvointialue, mitä ne tekevät ja miten niiden toimintaan voi vaikuttaa? Videon on toteuttanut Nuorten Akatemian, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton ja Nuorten Suomen yhteinen Kohti nuorten hyvinvointialueita -hanke.

Yleisiä lisätietoja nuorisovaltuustojen toiminnasta löytyy Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton sivuilta: https://nuva.fi/mika-on-nuorisovaltuusto/

Nuorisovaltuuston jäsenet

Nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimii Veeti Kondratjeff (Rautjärvi) ja varapuheenjohtajana Eevi Romppanen (Lappeenranta).

Sihteerinä toimii Sanna Ahtiainen.

Lisätietoja:

Sanna Ahtiainen, nuorisovaltuuston sihteeri: [email protected]

Heini Maijanen, järjestö- ja kumppanuusasiantuntija, p. 040 564 7145[email protected]

Customer service